Kavun yaz aylarının bir bitkisidir. Tek yıllı bir bitki türü olan kavun gövdesi tüylü, kolları her yere sarılabilen ve yaprakları 5 loblu olan kabakgil ailesindendir. Erkek ve dişi çiçek tipi bulunan kavunun polenlerini en çok ta arılar taşıyarak kavunu döller. Yani kısaca kavun yetiştiriciliğinde arı önemlidir.
Torak ve İklim
Kavun sıcak bölgelerde yetişirler. Kavun yetiştiriciliğinda güneş ışınları ve güneş sıcaklığı da önemlidir. Kavun sıcak ve kuru bir havayı sever. Soğuklarda kavun üretimi yapılamaz ancak yaz aylarında 15 dereceleri geçen ideal 25 derecede kavun üretimi yapılabilir. Toprağının ise PH değeri 6 ve 6.7 arasında olmalıdır. Tınlı ve kumlu topraklar tercih edilmeli ve bol sulanmalıdır.
Kavunun toprağı sonbaharda sürülmelidir. Dekara 3 ve 4 ton ortalama çiftlik gübresi verilir. Yaz ayları gelmeden ilk bahar aylarında diskaro çekildikten sonra sürgü çekilir ve tohum ekimi yapılır.
Kavun Tohumu Nasıl Ekilir?
Kavun karadeniz bölgesinde farklı şekillerde dikilir. Karadeniz bölgesinde nisanın sonlarına doğru yapılır. Diğer ekim dikme usulleri ise şöyledir;
Çizgi usulü ekim; Bu usülde toprak 1,5 ve 3 metre ara ile açılır. Çizilerin derinliği ortalama 5 cm olmalıdır. Birer metre ara ile ortalama 3 tohum atılır. Tohumun üstü tırmık yardımıyla hafifçe topraklanır.
Ocak usulü ekim; 1 – 1,5 ve 1,5 ve 2 metre ara ile ocaklar şekillenmelidir. Bu ocakların genişliği 45 cm çapında ve ortalama 20 cm derinliğinde olmalıdır. Toprağa çiftlik gübresi atılır. Her ocak başına 5 tohum atılır. 4 cm derinliğinde ki tohumların üzerine gübreli toprak atılır. Koşullar sağlandığında 11 gün içerisinde toprak yüzeyinde görülmeye başlanır. Toprak yüzeyine çıkıp 2-3 yapraklı iken ocakta seyreltme yapılır. Her ocakta 1 veya 2 bitki bırakılmalıdır.
Tohum ekiminden başka naylon torbalarda sera veya plastik örtü altında yetiştirme yapılabilir. Don tehlikesi geçince arazideki yerlerine dikilir. Harç yapmak için hacim olarak 1 ölçü bahçe toprağı, 1 ölçü iyi yanmış ahır gübresi ve 1 ölçü kum iyice karıştırılır. Her torbaya 1-2 adet tohum bırakıldıktan sonra torbalar seralar veya yüksek tünellere konarak süzgeçli kovalarla sulanır. Ülkemizde tüplere tohum ekimi mart ayı ortalarında yapılır. Yabancı otlar var ise temizlenir ve sulaması yapılır. Naylon torbalara yapılacak ekim araziye dikim tarihinden 3-4 hafta önce yapılır. Bitkiler 3-4 yaprak olduğunda tarlaya aktarılır. Plastik torbalardan fideler çıkarılırken fide toprağının dağılmamasına özen gösterilmeli ve kesinlikle can suyu verilmelidir.
Gübreleme Nasıl Yapılır?
Kavunu gübrelemek için organik çiftçi gübresi kullanılmalıdır. Sonbaharda toprak sürümünden sonra dekar başına 3 ton gübre atılmalıdır. Gübre kültüvator ile karıştırılarak atılmalıdır. Gübrenin sağlıklı olması için toprak tahlilini yaptırınız. Dekar başına 15 kg nitrojenli, 20 kg potasyumlu, 30 kg fosforlu gübre verilir.
Sulama Nasıl Yapılır?
Sulama ortam sıcaklığına, büyümesine ve gelişmesine göre yapılmalıdır. Ocakları sulamak için karıklar açılıp sulanabilir yada ocaklar tek tek sulanabilir. Kavun oluşmaya başladıktan sonra sulama biraz daha sıklıkla yapılmalıdır. Kavun su ile temas ettirilmemeli ama düzenli olarak sulama yapılmalıdır. Düzenli sulama yapılan yerlerde iri ve çok ürün toplanabilir.
Hasat Ne zaman Yapılır?
Kavunlar tohum ekiminden sonra düzenli olarak sulandıktan sonra 90 ila 120 gün içerisinde tam olgunluğa eriştiğinde hasat edilir. Hasat etmek için aşağıdaki belirtiler olmalıdır.
- Ağır ve olgunlaşmış kavunlar.
- Kabuk rengi parlak olması.
- Dip kısmı yumuşak olması ve koku vermesi.
- Kavun bitkisinin saplarında bulunan kulakçıkların kuruması.